بررسی صنایع دستی هند-9
مشهورترین آنها کار طلا دوری است که با نخ طلا یا نقره یا ابریشم انجام می شود که بطور معمول برای تزئین پیراهن یا لباس بلند – ساری ها – شال ها استفاده می شود .
رشی بال چیکن rishi bal chican هنر مندی بود که این گلدوزی را از 200 سال قبل در کشمیر آغاز کرد و میراث خانوادگی آنهاست که تاکنون منتقل شده است شکل دیگر گلدوزی کشمیری نوع سوزنی است که بسیار تحسین بر انگیز است این کار بر پشمینه یا رفال reffal انجام می شود ایجاد طرح های پیچیده تا 3 سال هم طول می کشد سبک سوزن دوزی ریز کار rezkar - وات چیکن watchikan بر روی رومیزی – ملافه – روتختی خانگی به کار می رود .
طرح های پاپیه ماشه شنل ها و کتها را زینت می دهد و بازار بین اللملی دارد اشکال انتزاعی رز زنبق – نیلوفر آبی – برگها و سبزه ا از ویژگی های این نوع سوزن دوزی است که بر پارچه های دسوتی dasooti انجام می شود که رنگ تقریبا سفید دارد که خانه ها را در اشکال پارچه مبلی – پارچه پرده ایی یا روتختی تزئین می کنند معمولی ترین شکل دوخت کشمیری کوک زنجیره ایی است که در پوشش کف – پرده های دیواری – روکش های بالش بکار می رود .
1- پارچه بافی بنارس :یکی از مراکز مهم هند که رای صنایع دستی زیبایش بسیار مشهور است شهر بنارس ( واراناسی ) است این شهر چیزی بیش از یک مرکز مذهبی باستانی است .
انواع ساری ها ی زری و ابریشمی – روکش های کوسن – پرده ای دیواری – روتختی ها – شالها – پارچه های لباس های مشهور از این منطقه بدست می آید بافندگان بنارس در هنر بافت به قدری مهارت دارند که با نخ های طلا و نقره و ابریشم زیبایی می بافند آنها پارچه های زری ابریشمی را با هنر های جالی ( تور =jail ) –تان چویی tanchoi –کامدانی ( پارچه گلدوزی شده با سیم های طلا و نقره –کنگا – یمونا تهیه می کنند در سبک کنگا – یامونا پارچه های زری تار و پود طلا دارد و در ان طرح هایی با نخ های ابریشم و طلا بافته می شود معمولا پارچه زمینه با زری و نقره و طرح هایی از طلا بافته می شود طلا نماینده کنگا و نقره نماینده یمونا است .
زری های ابریشم بنارس بسیار با شکوه است در پارچه های زری ابریشم خالص برا ی ایجاد نقوش متعدد و بسیار پیچیده و به جای نخ نقره ایی و طلایی انواع نخ های ابریشم رنگین بکار می رود زری ابریشمی امروزی بنارس غنچه های زیبایی در زمینه و حواشی مزین شده و پلوهای بسیار زیبا ( pallu آن قسمت از ساری است که بر سر یا دوش قرار دارد ) که با طرح های گل و بته و انبه و جغه تزئین می شود .
- قلاب دوزی گجرات :این منطقه به علت قرار گیری در ساحل دریا همیشه متاثر از خارجیان بوده است و بیشتر منسوجات قدیمی هند در گجرات ساخته می شود رابطه با جهان خارج قلابدوزی این منطقه را متاثر نموده و زنان گجرات بافنده هستند عناصر قلابدوزی بلوچ یا سند آمیخته با طرز قلابدوزی ( کچ ) kutch به معنی قلابدوزی نژادی در این ایالت است شبیه می باشد قلابدوزی گجرات تزئینات سنتی دارد که به نوع توران تزئین و آرایش عمومی را ه رو نام گذاری شده اند نمونه ایی از این قلابدوزی به نام ( پاچیتا تیس ) است که به عنوان سمبل خوش آمد گویی از گوشه ایی آویزان می باشد ( چاکلاس ) chaklas قطعات مربعی قلابدوزی است که سر پوش اثاثیه خانه است باتیا bhatiya تزئین دیواری جالب توجه است . ادامه دارد...