سفارش تبلیغ
صبا ویژن

مریم وبلاگ

آشنایی با زیور آلات سنتی ایران-11

زیور آلات مربوط به گوش شامل ( باری – چلمب – درdor      - گلها دانه – لپو – والی – تائیدوک یا قاب قرآن ) است .

1-     باری : در غضروف گوش قرار می گیرد زیوری طلایی است که مفتولی به طول 7 سانتی می باشد با قطر 4 میلی متر که برای زیبایی بیشتر زنجیری به آن وصل است که به آن بند باری می گویند و طرف دیگر توسط حلقه ایی به کید وصل میشود سطح مقطع باری دایره ایی شکل است .

2-     چلمب : مربوط به بغل سر – کنار پیشانی است و از کید آویخته و در کنار گونه قرار می گیرد برای تزئین از مروارید – یاقوت – فیروزه استفاده می کنند و شکل اصلی چلمب نیمکره ایی است که اصطلاحا به آن کلاهخودی می گویند در وسط آن یاقوت درشتی است و از قسمت انتهای لبه نیمکره آویزه هایی از برگهای طلایی – مروارید – فیروزه توسط حلقه به آن وصل است .

3-     در : در لاله گوش قرار می گیرد گوشواره سنتی بلوچ است و در بخش نرمه گوش آویخته میشود فرم اصلی آن نیم کره توخالی است و مفتول آن بشکل مارپیچ در پشت گوش پیچیده میشود .

4-     گلها دانه : از تزئینات در dor     است فرم آن دو مخروط چسبیده است که رئوس آن قطع شده و گلهای آن از یک جداره توری شکل که بر اثر چینش دانه های طلا روی حلقه های متصل شده میباشد تشکیل شده است .

5-    لپو : از ملحقات در است شامل یک مکعب چند وجهی تو خالی است که برای ساخت آن از طلای عیار پائین تر از طلای در استفاده می کنند و برای تزئین لپو از یک فرم خاصی بنام بتی که بصورت برگ بریده شده با نگین یاقوت و فیروزه تزئین شده استفاده می کنند .

1-    والی : در غضروف گوش قرار می گیرد از طلا بطول تقریبی یک باری است سطح آن مربعی است و مفتول ظریفی از میان حلقه آن می گذرد .

2-    تائیدوک یا قاب قرآن : زیور از طلا بشکل مکعب در اندازه 27*30 میلی متر که روی آن توسط حلقه و دانه های طلا تزئین شده و برای نگهداری دعا و قرآن بکار می رود .

ادامه دارد...