سفارش تبلیغ
صبا ویژن

مریم وبلاگ

دعای مقدس نادعلی در خط حضرت میر ...-8

 

چلیپایی استاد کل حضرت میرعماد الحسنی

 1-تعداد کشیده ها در سطر اول شامل دو کشیده بلند و در سطر دوم 3 کشیده بلند و در سطور سوم وچهارم 3 کشیده بلند است ( اولین تفاوت با قطعه خط استاد امیرخانی ) .

2 در این اثر در برخی سطور دوکشیده به دنبال هم آمده ودربرخی سطور برای ایجادتعادل دو کشیده بلنددر بالاوپایین همدیگر باظرافت قرارگرفته است .

3-همچنین هیچ کشیده ایی در اول سطر نیامده و کشیده ها در تمام سطور روبروی هم قرار دارند.

4-تعادل در سفیدی و سیاهی دیده میشود و خلوت ان از جلوت ان بیشتر است(دومین تفاوت ).

5-کشیده ای مصرع دوم و چهارم اندکی مایل به راست است اما کشیده های مصرع اول و سوم مایل به چپ است( سومین تفاوت ) .

6 کشیده ها در راستای ارتفاع چلیپا و عمود بر قاعده آن است و کشیده ها نسبت به ارتفاع چلیپا حالت منحنی مایل به چپ دارد( چهارمین تفاوت ) .

7 در سطر اول طول آن بلند است زیرا دو کشیده پشت سر هم قرا رگرفته و برای ایجاد تساوی طول مصراع کشیده های مصرعها در زیر هم قرا رگرفته اند .

8 فاصله دو مصرع از هم با توجه به نسبت طول بیت و ارتفاع آن حدود 12 تا 15 نقطه است .

9 کل اثر تقسیم شده و دو مصرع اول به 3 بخش ( نادعلیا- مظهر عجایب) ( تجده عونالک فی النوائب ) و دو مصرع بعدی دو بخشی است ( کلهم غم سینجلی بولایتک یا علی یاعلی یاعلی ) .

10- فاصله دو مصرع اول نسبت به قطعه قبلی بیشتر است ( خلوت و جلوت در آثار استاد کل میر عماد ) و در این قطعه ( ک ) به شکل بلند روی خط کرسی است و ( ب) در انتهای سطر بالای خط کرسی قرار دارد .

     تراگونگی در شیوه استاد امیرخانی نسبت به خط متقدم آن ( شیوه استاد مسلم میرعماد الحسنی) در این اثر شامل : تفاوت در ترکیب بندی و زاویه حروف زاویه قط قلم (تراش قلم )و دانگ آن کشیده ها و شیب کلمات است که به جهت درک بهتر به تشریح موارد زیر می پردازیم از انجا که در گذشته خوشنویسان قدیم در قط گذاری قلم خود به نحوی زبانه قلم را شکل می دادند که قلم به پوست می رسید تا جایی که مختصر گوشتی بیشتر بر قلم نبود و به این دلیل خط آنان به ضعف و نازکی کامل گرایش داشت اما در شیوه جدید مانند شیوه ایی که در گذشته توسط استاد کلهر انجام می شد اصطلاحا یک پرده گوشت به قلم افزوده می گردید که بیانگر نحوه تراش قلم و قط ان است همچنین زیبایی خط در گذشته به نوع تقسیم بندی ضعف و قوه تشخیص بستگی داشت که ان هم نیاز به ظرافت و دقت و شفافیت خط در اجرای ان دارد که همان درک مناسب و درست بین ضعف و قوت در اجرای حروف در خوشنویسی است .

ادامه دارد....