تمدن عیلام در دشت خوزستان -6
1- نقوش برجسته سنگی : سنگ یادمان اونتاش گال ساخته شد .
2- الواح شامل کتیبه : الواح حامل نام اشخاص و شاهان و خدایان و مناصب و القاب بخط میخی – الواح شامل نامه ها و محاسبات و تجارت نامه ها – لوحه های آموزش و پرورش ( فرهنگ لغات ) – الواح غیب گویی .
3- سفالینه سازی : دونوع سفال در دوره ایلام میانی بدست آمد .
v سفالهای بدون نقش رنگی شامل سفالهای نخودی رنگ و خاکستری که برای حمل مواد بکار می رفت که باید مهر و موم شود .
v سفالهای نخودی رنگ که سطح آنها با نقوش ساده هندسی و رنگهای قهوه هایی به تعداد کم ساخته شدند ( ظروف مخصوص نگهداری عطر و لوازم آرایشی ).
4- ادوات و ظروف سنگی و فلزی و استخوانی و شیشه ایی :
v مشهورترین ادوات سنگی وزنه های سنگی در اندازه های 15 گرم تا 5 کیلوگرم به شکل کروی یا بیضی است .
v ظروف شیشه هایی مختلف به اندازه های متفاوت و ظریف با سر انسان یا حیوان که تاثیر هنر بین النهرین در ان دیده می شود و ظروف مخصوص نگهداری عطر .
5- مهر سازی :مهر های مربوط به دوره ایلام میانی تمامااز محوطه هفت تپه بدست امد که نقوش ساده و گلی و یا از سنگ و استخوان است ( ساخت مهرهای استوانه ایی از هزاره 4 ق.م شروع شد و تا پایان دوره هخامنشی ادامه یافت )ساخت مهر استوانه ایی از ابتدای دوران ادبیات در اور بود و پس از دوره هخامنشی ساخت ان به اتمام رسید و مهر مسطح باب شد – عمر مهر استوانه ایی از هزاره 3 ق.م تا هزاره 1 ق.م می باشد و از جنس سنگ سخت ساخته شده و در نیمه هزاره 2 ق.م به دلیل توانایی صنعت گران مهر های بهتری با مواد راحت تر ساخته شد که از جنس سفال لعاب داده شد بودند و یا نوعی بدل چینی که سطح این مهر با مرور زمان از بین رفته است – مهرهای هفت تپه برخی سوراخ دارند و نقوش انها اغلب حیوانی است و برخی مهرهای مسطح با نقوش هندسی ساده دارند و نقوش آنها خطی حیوانی و منحنی است مهر های استوانه ایی از سنگ یا بدل چینی است و نقوش هندسی – ساده به سبک خطوط ساده – نقوش به سبک سوراخهای مته ایی شکل دارند .
v نقوش هندسی با طرح های مثلثی و موازی و خطوط مایل و افقی .
v نقوش ساده به سبک خطوط ساده مانند نقش انسانی و آیینی و تشریفاتی (این تصاویرسابقه کهن در ساخت مهر ایلام دارد)
نقوش به سبک سوراخهای مته ایی شکل که این مهر ها برای نمایش بخشهای نقش گل و گیاه و بدن حیوان بکار رفته و تصاویر آن شامل مجالس آیینی و قربانی هم هست .